Praktische informatie

Heb je vragen omtrent onze werkwijze, beschikbaarheid of terugbetaling? Raadpleeg onze meest gestelde vragen & antwoorden.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Ben je nieuw bij praktijk Wensbloem en heb je een vraag naar individuele therapie of ouder-kindtherapie? Stuur ons dan een mailtje (info@wensbloem.be) of bel ons op zodat we even kunnen luisteren naar jouw vraag.

Zijn jullie al bekend met praktijk Wensbloem en wens je een gesprek in te plannen? Dit kan via de online agenda.

Voor onze groepsreeksen en kampen kan je rechtstreeks inschrijven via deze website. Je wordt dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek zodat we kunnen nagaan of dit aanbod ook het meest aansluit bij wat jullie op dit moment kan helpen.

Maak je graag een afspraak voor een diagnostische sessie (vb. intelligentieonderzoek ikv logopedie) stuur dan een mailtje naar info@wensbloem.be.

Heb je een andere vraag? Stuur ons een mailtje.

 

Tijdens sessies richten we al onze aandacht op verbinding met wie op dat moment voor ons zit. Op die momenten zijn onze andere kanalen (telefoon, mail) dan ook afgesloten.
Door de vele aanvragen kan het soms even wachten zijn voor je antwoord krijgt. We zijn het makkelijkst te bereiken via mail.

Tijdens een eerste gesprek nemen we de tijd om af te stemmen op jullie hulpvraag en zoeken we samen of en wat praktijk Wensbloem kan betekenen voor jou en je gezin. Voor dit eerste gesprek rekenen we dan ook tussen 60 à 90 minuten.

Een oudergesprek duurt 60 minuten; een individuele (spel)therapiesessie met een kind 45 minuten.

Groepsessies duren 90 minuten.

Een kampdag loopt telkens van 9u-16u (zonder voor- of na-opvang).

Een intelligentieonderzoek of afname van een TEA-Ch duurt ongeveer een uurtje. Reken voor de afname van de SEO-R op 2 à 3 uur.

Alle sessies met kinderen gaan door tijdens de schooluren of op woensdagnamiddag. Ook kennismakings-, intake en oudergesprekken gaan zo veel als mogelijk door tijdens schooluren, met enkele mogelijkheden tot avondgesprekken.

Enkel in uitzonderlijke gevallen zoeken we samen een alternatief.

 

Ouders zijn vaak al een tijd op zoek voordat ze de stap (durven) zetten naar professionele hulpverlening. Daarom vinden we het belangrijk om hen binnen een korte tijd ook een eerste afspraak te kunnen geven en hun vraag te beluisteren. Helaas is dat niet altijd mogelijk. In dat geval zoeken we samen naar een collega waarbij men terecht kan.

Ook voor meer gespecialiseerde zorg (vb. speltherapie, ouder-kindtherapie) kun je terecht bij praktijk Wensbloem. Voorspelbaarheid en continuïteit zijn binnen deze therapieën een belangrijke hoeksteen, naast regelmatige gesprekken met de zorgfiguren van het kind. Daarom vinden we het belangrijk om deze vorm van therapie pas te starten wanneer we aan deze basisvoorwaarden kunnen doen (en er dus voldoende ruimte is in de agenda). De wachttijden kunnen hierdoor oplopen en we hanteren een wachtlijst.

Binnen conventie1 Buiten conventie
Honorarium Persoonlijk aandeel te betalen door cliënt Regulier tarief Tussenkomst mutualiteit mogelijk?2
Individuele sessies (speltherapie, ouder-kindtherapie, oudergesprek, …) 4 Gratis 75 euro Ja
Overleg 4 Gratis5 75 euro Ja
Groepssessies 4 Gratis
Kampen 4 5 euro dagvergoeding
Diagnostiek

– IQ-onderzoek

– TEA-Ch

– SEO-R

 

4

 

Gratis3

Gratis3

Gratis3

 

185 euro

150 euro

200 euro

 

Ja

Ja

Ja

 

Vorming, supervisie, …

4 Gratis
(indien voldaan aan de voorwaarden van ‘gemeenschapsgericht groepsaanbod’)
 

Op aanvraag

 

Nee

1 De conventie ‘Psychologische Zorg’ heeft als doel om psychologische zorg voor iedereen toegankelijk te maken. Sinds 1 februari wordt het volledige honorarium van de psycholoog door het RIZIV betaalt voor psychologische zorg voor kinderen en jongeren (en hun zorgcontext) onder de 24 jaar.

Het aantal sessies dat u vergoed krijgt per periode van 12 maanden hangt af van het soort zorg dat u ontvangt (eerstelijns of behandelzorg) of het soort sessies (individueel of groep). We maken in de loop van de eerste sessies een inschatting voor welke zorg u in aanmerking komt.

 

Alle informatie vindt u terug via deze link (https://www.riziv.fgov.be/nl/thema-s/verzorging-kosten-en-terugbetaling/wat-het-ziekenfonds-terugbetaalt/geestelijke-gezondheidszorg/eerstelijns-en-gespecialiseerde-psychologische-zorg-in-een-netwerk-voor-geestelijke-gezondheid)

Het aantal uur dat elke psycholoog toegekend krijgt is beperkt. Dit betekent dat, tot op heden, niet elke cliënt van dit aanbod kan genieten.

2 Buiten de conventie voorzien ook de meeste mutualiteiten in een tussenkomst voor psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Via deze link (https://www.vind-een-psycholoog.be/info/terugbetaling-psychotherapie.html) kun je nagaan of en hoeveel jouw mutualiteit tegemoetkomt.

3 Diagnostiek of beeldvorming kan in sommige gevallen ook binnen de conventie vergoed worden (waardoor het gratis is voor de cliënt). Assessment kan binnen de conventie indien deze gericht is op het in kaart brengen van de mogelijkheden en moeilijkheden van een kind om de hulpverlening (vb. school, therapie, opvoedingsomkadering, …) nog beter af te stemmen op de mogelijkheden en behoeften van de cliënt.

4 De huidige honoraria vind je terug via deze link (https://www.riziv.fgov.be/nl/thema-s/verzorging-kosten-en-terugbetaling/wat-het-ziekenfonds-terugbetaalt/individuele-verzorging/honoraria-prijzen-en-vergoedingen/honoraria-prijzen-en-tegemoetkomingen-van-klinisch-psychologen)

5 Binnen de conventie is het aantal terugbetaalde overlegmomenten (MDO) beperkt tot 1 uur (of 4x 15 minuten) per 12 maanden.

Betaling kan via cash of met payconic.

Wanneer je geniet van tussenkomst door de conventie, dan wordt de betaling geregeld tussen de psycholoog en het RIZIV. Breng daarvoor een klevertje van de mutualiteit mee.

Gemaakte afspraken kunnen ten laatste 48u op voorhand geannuleerd worden. Op die manier kunnen we iemand die hier nood aan heeft alsnog een afspraak geven.

Voor laattijdige annulaties of vergeten afspraken wordt een compensatie van 30 euro gevraagd.

 

Met de auto: er is ruime gratis parkeerplaats in de buurt.

Met de fiets: we hebben een plekje voor jouw fiets voor de deur van de praktijk.

Via het openbaar vervoer: bushalte ‘Kortemark Blijvelde’ ligt op 20m van de praktijk; met de trein kom je naar NMBS Station Kortemark. De praktijk is zo’n 10 minuutjes stappen van het station.

Wat fijn dat je enthousiast bent over ons aanbod. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuws uit praktijk Wensbloem, zoals aankomende groepstrajecten of kampen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!